Bel ve boyun fıtığında doğrular ve yanlışlar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2009 15:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Neler doğru anlatılıyor? Neler saptırılıyor? Bu gerçekleri bilmek gerekiyor. Çünkü maalesef insanlar bu konuda yanlış yönlendiriliyor.Dr.Eser AlptekinBel fıtığında hastalar genellikle şu şikayetlerle hekime başvurur:?Belimde zaman zaman ağrılar oluşuyordu. Bir süre sonra sağ bacağıma veya sol bacağıma ağrı vurmaya başladı. Ayrıca bacağımda uyuşukluk ve karıncalanmalar olmaya başladı. Bacağımın gücünde biraz azalma hissediyorum.?

Bazıları da sadece belinde ağrı olduğunu, sadece kalçalara vurduğunu söyler. Eğer ağrı belden başlayıp herhangi bir bacağın topuğuna vuruyorsa burada basının, kuyruk sokumu ile onun üstündeki eklem arasındaki diskin (L5- S1) bozulması ve sinire bası yapması sonucu olduğu düşünülür. Bu hastalarda achill refleksi (topuktaki refleks) kaybolduğunu görebiliriz, bazen kaybolmayabilir de...

Eğer hasta ?ağrı belimden başlayıp parmak uçlarıma vuruyor ve ayak parmaklarımda uyuşukluk var? diyorsa ve bu parmaklarda güç kaybı başlamışsa bu da belin 4. ile 5. (L4- L5) omuru arasındaki diskin basıya uğradığının göstergesidir. Parmaklarda güç kaybı

Hastaların parmaklarındaki güç kaybolabilir de, kaybolmayabilir de. Şayet güç kaybı başlamışsa bu önemli bir sorundur. O gücün hemen rehabilitasyon programlarıyla yerine konması gerekir. Ve bu tedaviye hemen başlanmalıdır. Başlanmadığı takdirde hastalarda ?düşük ayak? oluşabilir.

Parmaklardaki kas gücü kaybının da dereceleri vardır. Hemen bilinçli bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulayarak 12 - 13 günde ayak parmaklarında bu güç sağlanabilir. Bu güç kaybı bel fıtığı hastaları için en önemli sorunların başında gelir. Ağrıdan daha önemlidir. Çünkü unutmayın ağrı vücuttaki tamiratın sesidir.

Bir de bu bel fıtığı hastalarına topuk üstü ve parmak üstü yürümesi söylenir. Şayet hasta problemli bacağında parmak üstü yürüyemiyorsa, bu hastalardaki fıtık sorunu genellikle kuyruk sokumu ve onun üstündeki omurun arasındaki diskin fıtıklaşmasına (L5-S1) bağlıdır. Şayet hasta problemli olan bacakta topuk üstü yürüyemiyorsa bu da sorunun L4-L5 arasında olduğunu gösterir.1 - 1.5 ayda iyileşir

Bu parmak üstü ve topuk üstü yürüyememe sorunlarında hastalar acele etmemeli, paniğe kapılmamalıdır. Bu güçlerin yerine gelmesi ise 1 ile 1.5 ay arasında yine bilinçli bir tedaviyle sağlanır.

Bir sporcunun bile kas gücü kaybının yerine konması en az 1- 1,5 ay içinde olur.İktidarsızlık olmaz!

Bir de yanlış bir anlaşılma ve anlatım var. Bel fıtığında ?bütün bacağın felç olur? biçiminde hastaları paniğe sürükleyen ifadeler kullanılıyor. Bunlar kesinlikle doğru değildir. Tedaviyi ihmal ederseniz bacağınızda güç kaybı oluşabilir, kaslarda zayıflama olabilir. Fakat kesinlikle bir bacak tamamen felç olmaz. Demek ki bu ifade yanlıştır.

Bir de özellikle erkek hastaları paniğe sevk eden ?erkekliğin kaybolur? ifadeleri yanlıştır. Bu, 30 yıldır sadece bu hastalarla uğraşan ve bunları tedavi edebilen bir hekimin ifadesidir.

Omurilik yaralanmalı ve beyin kaynaklı felci olan hastalarda dahi kaybolmayan ve rehabilitasyonla yerine konabilen erkeklerde iktidarsızlığın oluşması da yine yanlış bir ifadedir.

Yine bu hastalarda söylenen ?büyük abdestini ve idrarını kaçırırsın? ifadesi de çok abartılı ve doğru olmayan bir anlatımdır. İdrar ve büyük abdesti tutamama da çok seyrek görülen bizim Caudat - Equina dediğimiz ?At kuyruğu sendromu?nda oluşur. Bu da kabaca 10 bin hastanın 1'inde görülen, bel fıtığından ayrı bir hastalıktır.

Ben meslek hayatımda gördüğüm binlerce hastanın içinde 7-8'inde buna rastladım. Bunların tedavisi yine zaman içinde mesane rehabilitasyonu ve bağırsak rehabilitasyonuyla sağlanır.Yüzde 100 düzelme

Boyun fıtığındaki sorunlara gelince bunlarda da yine ?felç olursun? ifadesi çok yaygın. Unutmayın burada da problem yaşayan kolda ve elde tam felç olmaz. Elin ve kolun gücünde azalmalar olabilir. Bunlar da yine bilinçli fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarıyla yerine konabilir.

Yalnız burada da hastaların paniğe kapılıp acele etmemeleri gerekir. Çünkü bir rehabilitasyon programı 20 - 30 gün ve daha fazla devam edebilir.

Bu bakış açısıyla bel fıtığı ve boyun fıtığı olduğunuz için çok kederlenmeyin, çok üzülmeyin. Bunların tedavisi fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile mümkündür. Ve yüzde 100 düzelme sağlanabilir.Bilimsel tedavi şart

Bir de şu konuda çok dikkatli olmak gerekiyor: Bel fıtığında ve boyun fıtığında falanca şunu yapıyormuş, bir diğeri şunu yapıyormuş gibi yanlış yönlendirmelere aldanmayın. Sakatlığı davet edersiniz. Sağlığınıza zarar verebilirsiniz. Tedavide bilimsellikten uzaklaşmayın ve zarar görmeyin çünkü burada son pişmanlık fayda etmez. Geri dönülmez sakatlıklarla karşılaşabilirsiniz.

Bana ulaşabilirsiniz

Bel fıtığı ve boyun fıtığı konusunda kafanıza takılanları bana her zaman iletebilir ve sorabilirsiniz. Hepsine cevap vermeye hazırım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber